Τι ειναι Συμβουλευτικη;

Η Συμβουλευτική δεν είναι μια απλή διαδικασία μέσω της οποίας δίνονται στους γονείς απλά συμβουλές για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες των ίδιων ή των παιδιών τους.
Η Συμβουλευτική έχει σκοπό να οδηγήσει το άτομο στην πηγή του προβλήματος, στην αυτογνωσία και τελικά στην επίλυση των προβλημάτων του.

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας η επικοινωνία των εφήβων με τους ενήλικες δυσκολεύει αρκετά.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι έφηβοι να μην εκφράζουν τους προβληματισμούς τους και να δυσκολεύονται στον τρόπο έκφρασης των συναισθημάτων τους.

Μέσα από τη συμβουλευτική δίνεται στους έφηβους η ευκαιρία να εκφράσουν προβληματισμούς, να αποκαταστήσουν την επικοινωνία με τα ενήλικα μέλη της οικογένειάς τους αλλά και να βρουν πιο υγιείς τρόπους έκφρασης των συναισθημάτων τους.

Ο ρόλος του γονέα στη σημερινή κοινωνία δεν είναι καθόλου εύκολη δουλειά και είναι κάτι που γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά.

Οι γονείς καλούνται να ανταπεξέλθουν σε πολλές δυσκολίες-επαγγελματικές και οικογενειακές-που προκύπτουν καθημερινά αλλά και να στηρίξουν τα παιδιά τους, που επίσης έχουν αρκετές καθημερινές υποχρεώσεις από πολύ μικρά.

Κάποιες δυσκολίες μπορεί να φέρνουν τους γονείς σε δύσκολη θέση και να μην γνωρίζουν τον τρόπο αντιμετώπισής τους, άλλα πάλι προβλήματα που προκύπτουν μπορεί να φέρνουν σε ρήξη τα μέλη της οικογένειας.

Σε τέτοιες περιπτώσεις συνίσταται η αναζήτηση ενός ειδικού.

 

Μη διστάσετε να μας αναζητήσετε αν :
  • Υπάρχουν προβλήματα συμπεριφοράς στο παιδί, όπως ανυπακοή, επιθετική συμπεριφορά, δυσκολία οριοθέτησης, έντονη ζήλια, απομόνωση
  • Μέσα στην οικογένειά σας υπάρχει ένα παιδί με ειδικού τύπου δυσκολίες

Ένα παιδί με ειδικού τύπου δυσκολίες χρειάζεται ειδικούς τρόπους αντιμετώπισης.

Για παράδειγμα στις καθημερινές δραστηριότητες, στο τρόπο διαβάσματος, στις κοινωνικές συνδιαλλαγές κ.α.

Οι γονείς δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν αυτούς τους τρόπους και δεν χρειάζεται να πειραματιστούν με κίνδυνο να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα.

  • Υπάρχουν συνεχείς συγκρούσεις με τον/την έφηβο/η της οικογένειας

Η εφηβεία είναι ένα στάδιο κατά το οποίο συντελούνται ταυτόχρονα πολλές αλλαγές στο άτομο που αφορούν τον βιοσωματικό, το συναισθηματικό, το γνωστικό και τον κοινωνικό τομέα.

Οι γονείς θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τις αλλαγές που επέρχονται με την εφηβεία και να φροντίσουν να προετοιμάσουν κατάλληλα το παιδί αλλά και τους εαυτούς τους.

  • Υπάρχουν συνεχείς διαφωνίες ανάμεσα στο ζευγάρι, ως προς την ανατροφή των παιδιών

Πόσες φορές δεν ήρθατε σε ρήξη μεταξύ σας επειδή ο ένας κατηγορεί τον άλλο για αυστηρότητα ή ελαστικότητα. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα.

Η ανατροφή του παιδιού σας πρέπει να είναι μια ευχάριστη διαδικασία μέσα από την οποία το ζευγάρι έρχεται ακόμα πιο κοντά και όχι μια διαδικασία που οδηγεί το ζευγάρι σε συνεχείς τσακωμούς.

Χρειάζεται οι γονείς να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά η συνοχή της οικογένειας και η παράλληλη ανεξαρτησία των μελών της.

Χρειάζεται οι γονείς να έχουν μια διακριτική παρουσία, όχι με τη μορφή του απόλυτου ελέγχου αλλά με κατανόηση, υποστήριξη, υπομονή και με τη σωστή μεταξύ τους επικοινωνία.

Αν έχετε αναλάβει τμήμα ένταξης ή θεωρείτε ότι μέσα στη τάξη σας υπάρχουν παιδιά με δυσκολίες που δεν γνωρίζεται τον τρόπο χειρισμού τους, τότε συστήνουμε να επισκεφτείτε έναν ειδικό, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει και θα βοηθήσει άμεσα εσάς και έμμεσα το ίδιο το παιδί.

Επιπλέον αρκετοί εκπαιδευτικοί δυσκολεύονται στον χειρισμό διαφόρων συμπεριφορών των παιδιών ή των εφήβων.

Και σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται η Συμβουλευτική.